Зміст

<< Головна УГКЦ

  Собор:
 IV-a сесія
 Канонічні основи
 Статут Собору
 Попередні сесії
   В розділі...
    <<< Назад
• Декрет
• Програма Собору
• Коріння Нової Євангелізації
• Нова Євангелізація та плюралізм
• Психологічний аналіз душпастирської ситуації
 Душпастирство молоді в дусі Нової Євангелізації
• Душпастирство серед дорослих
• Душпастирство осіб з особливими потребами
• Возрождение пастырства глухонемых на Украине
• Підсумки Єпархіального Собору Сокальської Єпархії
   Душпастирство молоді в дусі Нової Євангелізації

Матеріали
Єпархіального Собору
Сокальської Єпархії
Української Греко-Католицької Церкви
«Нова Євангелізація в плюралістичному суспільстві»

м. Сокаль
4 лютого 2002 р.Б.

Душпастирство молоді в дусі Нової Євангелізації

о. Володимир Когут,
голова молодіжної комісії
Сокальської Єпархії

План

1. Вступ
2. Церква і молодь.
2.1. Праця з молоддю та зразок служіння.
3. Євангелізація молоді.
3.1. Напрямки молодіжного апостоляту.
3.2. Методика і форми Євангелізації у молодіжних спільнотах.


Преосвященний Владико,
всечесні отці,
дорогі делегати Собору!

Ісус Христос послав своїх апостолів навчати людей, заохочуючи їх своєю присутністю і обіцяючи: „Де двоє або троє з вас є зібрані в моє ім'я. там Я є з вами". Наша подорож в життя з Ісусом Христом зустрічає на своєму шляху чимало закликів та запрошень. Кожна мандрівка, хоча вона є скерована в одному напрямку, слідує завжди різними дорогами. Ми звикли потребувати напряму та допомоги наших братів і сестер у Христі. зібраних разом у нашій святій Українській Католицькій Церкві. Мандрівці молоді у нашій Церкві присутні свої особливі можливості. Молодь є невід'ємною частиною нашої Церкви сьогодні і неповинна вважатися як майбутнє не завтрашнього дня. а сьогодення. Добра катехитнчна постійна наука і духовно-вимоглива євангелізація молоді дасть можливість молодим людям різного віку збільшити їхню участь в оновлені нашої Церкви. Наявність молоді в нашій Церкві є наявністю Христа, де молодь через Святі Тайни Втаємничення є частиною живого Тіла Христового.

Термін „молодь" має різні значення в нашій Церкві. Для декого молодь – це підлітки у віці 13–18 років, для інших – це люди від 18 до 25 років. Членів першої групи можна назвати підлітками, а другої – дорослими. Термін „молодь" вживатиметься на означення обох цих груп. Теперішня молодь живе у світі, який старші не могли собі колись уявити. Вона є тим поколінням, котре дивиться з довірою на початок третього тисячоліття християнства. Для них людина на поверхні Місяця вже є історія. Прожили вони більше років без світової війни, ніж попередні генерації, дехто з них немає особистих спогадів про комунізм і холодну війну. Вони є також тим поколінням, яке побачило сексуальні (позашлюбні) відносини небезпечними для життя через СНІД. Багато наркотиків, що є небезпечними для молодого життя чи викликають залежність. стали для них популярними і жаданими. Вони потребують більшого християнського виховання, хоча б для того. щоб вижити. Цитуючи Чарльза Дікенса, ..це час є найкращим з часів і водночас найгіршим". Культура, в якій живе сучасна молодь. пов'язана з катехизацією і євангелізацією. Праця з молоддю має справу з підростаючими людьми. Вона намагається перетворити віру підлітків в зрілу віру дорослих. Віра відрізняється від релігії. Віра. котру та праця з молоддю прагне розвинути, є згодою прийняти ними відносини з Богом. Віра маленької дитини може бути дуже дослівною, в той час. як підлітки можуть підійти до віри в особистій інтерпретації. Цей шлях звичайно проходить через цілий ряд сумнівів і випробувань. Підростаюча особа повинна подивитись на свої дитячі уявлення, поставити під сумнів їхню спроможність, дати відповідь на вимоги часу, замінити їх прийнятими особисто відповідями. Як каже святий Павло: „Коли я був дитиною, говорив як дитина, думав як дитина і міркував як дитина. Коли ж я став мужем, покинув те. що дитяче" (І Кор. 1.11).

Молоді літа – це час великого потенціалу, бо молодь є покликана Церквою і світовою спільнотою до відкриття своїх умів та сердець, до прийняття наявних джерел і до різноманітних наданих їм можливостей, щоб процвітати як у туземному житті, так і в наступному. Церква, знаючи, що їй не обов’язкво подобаються вчинки молоді, повинна надати їм певний взірець і провід. Церква молиться за молодих людей, щоб вони прийняли цей взірець і йшли під її проводом.

Маючи тридцять років. Ісус Христос прийшов охреститися і. посідаючи вік Учителя, увійшов Він до Єрусалиму, щоб бути усіма по-правді визнаним досконалим Учителем і взірцем для всіх служителів.

Молоді люди є покликані також бути свідками для свого власного покоління і бути старшими для дітей, тому вони повинні мати свій голос у Церкві і нею підтримуватися. Чим сильнішим стане голос молоді, тим сильнішою стане сама Церква. Голос молоді будує Христове Тіло. яке складається з багатьох членів, кожен з яких додає Тілові життя. Якщо один з членів Церкви страждає, страждає ціла Церква. Молоді люди є покликані через своє членство в Церкві до праці в будівництві Тіла. Це виражається в їхньому служінні у відношенні до різних осіб. до спільноти в ділах соціальної справедливості, до Церкви через прийняття участі в її справах і до їхньої батьківщини, через активну участь в різних урядових заходах, як і віддавання їхніх голосів і діл для будування Царства Божого на землі. Кожна парохія повинна підтримувати зусилля молоді, нести діла милосердя іншим людям в межах місцевої спільноти. Кожна парохія повинна заохочувати молодих людей розподіляти свої таланти і дари у різні служіння, як в середині, так і поза Церквою. На рівні Єпархії молодь повинна бути покликана до служіння один одному, щоби кожен мав однакову нагоду для особистого і духовного зросту. Голос молоді повинен відігравати роль у будь-якому рішенні, що стосується молоді.

“Коли старші люди заангажовують молодь в похвальних ділах, медитуючи день і ніч над Законом Господнім, ті набувають знання з плином часу. свіжий досвід і мудрість приходитиме з роками, таким чином, з минулих занять їх старший вік пожне врожай насолоди” (св. Євронім. Лист до Непоціана).

Для кращого ефекту молодь Церкви повинна досвідчувати свідоцтво зрілих членів спільноти, продовжуючи своє виховання у вірі. Коли ці старші члени зростають самі. молоді можуть краще сприйняти свідоцтво віри тих старших членів спільноти. Коли і старші і молодші братимуть участь у розвитку їхньої віри. ціла Українська Греко-Католицька Церква отримує благодать багатшої віри, тіснішої спільноти і кращого сімейного життя.

Провід нашої Церкви завжди розумів, що у праці з людьми необхідно прийняти як належне періоди тривоги і турбот. Так як природні батьки сприймають тривоги і турботи як частини їхнього батьківства. Церква, як мати своїх дітей. („Не може називати Бога Батьком не називаючи Церкву як матір" св. Кипріан. Про Церковну єдність) розуміє, що часи смутку є неуникнені. Так як усі батьки знають, що їхні діти проходять через певні вершки періоду у своєму розвитку і відчувають депресію. відчуження і сумніви, Церква також розуміє, що це все буде частиною досвіду молоді в її прощі до віри.

Праця з молоддю повинна мати за взірець навчання Христом своїх учнів. Наша молодь вже прийняла поклик Христа. щоб бути його послідовниками: це бажання було виражене в їхньому бажанні бути частиною Церкви і брати участь в її діяльності. Господь наш Ісус Христос не дав своїм учням одразу повноту свого вчення, але розтягнув цей період катехизації на три роки. Він навчав їх того, чого вони потребували, коли вони були відкритими для слухання і сприйняття цього навчання. Провід Христа був подібний до проводу старших; всі у цій праці повинні звертати увагу на існування певних періодів для навчання. Але Христос-Учитель не тільки вживає ці періоди навчання для формації апостолів. Він скоріш сідає разом з ними до столу, він подорожував з ними і молився з ними.

Праця з молоддю – це не тільки навчання, але й свідоцтво. Ті, що виконують цю працю. повинні сісти з ними за стіл. подорожувати з ними І підтримувати їх своєю присутністю; повинні молитися з ними. не молячись за них чи в їхнє ім"я. але дійсно з ними.

Природній розвиток молоді потребує спільних зусиль родини, спільноти і Церкви. Природній розвиток охоплює цілу особу, тіло і душу. Духовний розвиток також є результатом спільних зусиль родини, спільноти і Церкви. Духовний розвиток також охоплює цілу особу – тіло і душу. Завдання працівників з молоддю є сприяти цілісному особистому і духовному зросту кожного і намагатися привести молодь до відповідальної участі в житті, місії і праці Церкви. Катехизація та євангелізація молоді є багатогранною працею для молоді, з молоддю і за допомогою молоді.

Кожна парохія повинна надати змогу своїм молодим членам брати активну участь у всіх можливих для них служіннях, особливо в літургічному житті. Як можуть молоді люди бути завтрашніми дяками, якщо вони не вчаться цьому сьогодні. Завдяки поглибленню участі у Божественній Літургії в серцях молодих людей може зродитися поклик до служіння біля вівтаря як священика. Що може бути більшим благословенством для парохії. ніж те. що один з її молодих членів повертається до неї як священик, щоб служити Божественну Літургію в парохіяльній Церкві. Парохія повинна надати їм можливість збиратися разом на молитву, бо коли молодь зібрана разом, уона відчуває діяння Духа Живого у Церкві.

Євангелізація молоді.

Кожний християнин, будучи у великій спільноті Вселенської Церкви, відчуває сильну потребу у невеликій спільноті, де міг би ділитися з іншими своїми духовними переживаннями, різного роду досвідченнями. де міг би реально проявляти свою віру. яка би виливалася у конкретні вчинки. Ці діла можна творити спільно з кимось, хто є поряд. бо Бог хоче. щоб ми турбувалися один про одного і вміли ділити своє життя з іншим. Багато говоримо про любов, але християнин повинен пам'ятати, що вона є не лише одним з видів емоцій, які швидко щезають. Любов – це розсудливе рішення служити іншим, яке спонукає до діяльного апостоляту. У сучасних умовах миряни, особливо молодь, котра є фундаментом Церкви, повинна робити набагато більше для розвитку справжнього церковного єднання, а також для пробудження місійного запалу серед невіруючих і серед тих. які. зберігаючи віру. покидають або занедбують практикуюче християнське життя. Кожен молодий мирянин повинен пам'ятати, що він є покликаний до святості і повинен прагнути осягнути повноти у досконалій любові.

Усвідомлення своєї приналежності до Вселенської Церкви, ло Єпархії. деканату. парохіяльної спільноти – знак для світу, що Євангеліє є реальністю для сучасної людини. В теперішній час явище об'єднання католиків–мирян у малі спільноти оживилося і набуло надзвичайно різноманітного характеру. Про це свідчить виникнення і поширення різноманітних форм об'єднань (товариств, спільнот, рухів тощо). Однією з форм таких об'єднань молоді на парохії може бути молодіжно-парохіяльна група, яка би забезпечувала правдиве парохіяльне душпастирство. Напрямки діяльності молодіжних парохіяльних спільнот можуть бути найрізноманітніші, але найперше повинна бути добре забезпечена духовна формація її членів. Парохіяльній церковній владі слід виявляти зацікавлення соціальними та морально-етичними проблемами молодої людини: безробіття, самотність, статеве виховання, алкоголь, наркоманія. Отже. молодіжна спільнота має бути невід'ємною, активною, діяльною частиною життя в кожній парохії, осередком розуміння– підтримки і взаємної любові.

Згідно зі словами Римського Архиєрея. миряни мають покликання і місію проповідувати Євангелію. До виконання цієї місії їх уповноважують і зобов'язують Тайни християнського посвячення. Уся місія Церкви розвивається через євангелізацію, бо вона є дорученням, яке Ісус дав їй на початку; „Ідіть же по всьому світу і проповідуйте Євангелію усякому створінню" (Мк. 15.16).

Завдяки свангелізації є можливе будівництво і формування Церкви, бо Добра Новина прагне викликати у серці людини навернення до Ісуса Христа. Господа і Спасителя, зміцнює у постановленні та здійсненні провадження нового життя згідно Духом. Лише нова євангелізація може забезпечити розквіт чистої глибокої віри, здатної надати тим традиціям сили, яка вестиме до справжньої свободи. Саме молодь мусить свідчити про те, що Євангеліє і власне життя немають розбіжностей між собою, а навпаки, що Євангеліє реалізується у сім'ї, праці і суспільному житті. Для забезпечення успішної євангелізації у молодіжних спільнотах, насамперед потрібні християнські провідники,. якими можуть бути як священики так і окремі миряни чи групи мирян. Члени групи можуть проводити єванегелізацію різними способами: проведення масової євангелізації, індивідуальні євангелізації у людних місцях, євангелізація домашніх і співпрацівників. Євангелізувати – це не лише теоретично навчати якоїсь науки чи говорити про історичного Ісуса. Євангелізація – це реальна і священна присутність Ісуса серед людей, яка повинна мати повну оживляючу силу.

Хто може стати християнським провідником для молоді?

Християнський провідник для молоді – це, насамперед, свідок, тобто той. хто засвідчив на собі зміну життя завдяки спасительній Божій дії. Така особа представляє собою впевнено те, що Бог може і хоче звершити у тих, хто слухає Євангелію. Християнський провідник для молоді – це той, який зустрівся особисто з Ісусом, народився згори і проголосив Ісуса своїм Спасителем і Господом. Справою євангелізатора не є оскаржувати чи засуджувати грішників, переконувати євангелізованих. Він – свідок і засвідчує собою реальний факт: своє життя, яке змінив і визволив Ісус.

Одним з методів євангелізації є євангелізація в малих групах, яку проводить аніматор. В основі євангезації лежать чотири головні теми-керигми: 1. Божа Любов; 2. Гріх; 3. Спасіння в Ісусі Христі; 4. Особисте навернення і визнання Ісуса Господом свого життя.

План зустрічі містить в собі молитву, ділення" Божим Словом, або навчання на тему християнського життя, свідчення, читання .християнської преси. Молитва може тривати не більше 10 хвилин і складатися з пісень прослави, спонтанної молитви чи канонічних молитов. Мета спільного читання і ділення Святим Письмом полягає в тому,. щоб навчитися читати Боже Слово, навчитися слухати те. що Господь Ісус говорить особисто до кожного, а також навчитися бути покірним цьому Слову і відповідати на нього конкретними вчинками. Спільне читання Біблії спричинює те. що особа стає у світлі Божого Слова, яке взиває її до постійного навернення.

Особливе місце у євангелізації займають свідчення, які оживляють віру і особливо, коли ті, що голосять євангельську проповідь- є не лише богослови, а, насамперед, правдиві свідки. Таке слово відкриває слухачів до віри і дає можливість відчути на собі щось подібне, усвідомити власне спасіння, яке дає Ісус. Тільки після цього усвідомлення людина може йти і свідчити про Господа Ісуса. Люди, які проводять євангелізацію в молодіжних спільнотах, виконують важливу і відповідальну місію Церкви. ВОНИ повинні розуміти, що це Бог покликав їх до цього служіння. Роль аніматора полягає у наданні допомоги для духовного зростання членів групи, у їх заохоченні ставати спільнотою, яка сповнена любов'ю один до одного та духом євангелізації. прямуватиме до того- щоб служіння ставало способом життя.

Прислухаймося ще раз до слів Святійшою Отця. який звертає свій гарячий заклик до усіх сучасних людей: ..Не лякайтеся! Відкрийте, відчиніть навстіж двері Христові, відкрийте для його спасенної сили кордони держав, а тому дозвольте Христові говорити до людини. Він один знає слова вічного життя!". Даймо діяльну відповідь на заклик Церкви провадити нову євангелізацію у наших спільнотах, щоб кожний молодий християнин міг словом і життям голосити: „Бог тебе любить. Христос прийшов для тебе. Він є дорога, правда і життя."

Методика і форми євангелізації у молодіжних спільнотах.

Сьогодні на Україні бачимо скрутне становище. Одна з ПРИЧИН – це брак добрих керівників. Не буде таємницею, що Церква також має в цьому слабке місце, бо вірних є багато і всі потребують проводу. Один із шляхів вирішення цієї проблеми – це активна участь мирян у житті Церкви. Практика багатьох звичайних організацій, а також християнських на Заході, де Церква має добрий розвиток. свідчить, що на початку будь-якого керівництва має бути вишкіл чи школа, де мають навчити чи дати можливість показати все, що потрібно для праці з іншими. Школа повинна дати не тільки теоретичні знання, але й практично підготувати до нелегкої відповідальної справи.

Отже. школа християнських провідників молоді – це особлива школа-вишкіл майбутніх провідників, які будуть здатні до проводу християнської молоді. ТОМУ слід поставитись з великою відповідальністю до організації і проведення цієї формації. Адже. великою мірою буде залежати майбутня праця на парохіях, християнських спільнот, організацій, братств від того. як буде підготовлений лідер.

Академічне капеланство.

Однією з найчудовіших нагод праці з молоддю є євангелізація в навчальних закладах освіти. У тому намірі необхідно запровадити у молодіжному душпастирстві Єпархії структуру студентського капеланства. Модель праці студентського капеланства у закладах освіти є випрацювана. Реколекції для молоді – це особливий час для душі, це практика усіх духовних людей і вона є дуже необхідною для молоді. Для кращого сприйняття реколекцій, крім науки і звичайної молитви, необхідно використовувати найрізноманітніші речі, діалоги на різні теми, обговорення в малих групах, роздуми на певну тему на самоті і певні висновки, глибока молитва (Ісусова медитація), слухання музики, відповіді на певний проблематичний лист, нічні чування.

Таборово-сарептянський рух як спосіб євангелізації молоді. Є одним із важливих елементів нової євангелізації, на якому в останні часи робиться особливий акцент. На сарепті більшість молоді дізнається про те, що християнство є чимось набагато більшим, ніж його уявлялося дотепер, що християнство не обмежується тільки храмом, а охоплює всі ділянки людського життя. На сарепті молодь глибше пізнає Святе Письмо та ставлення Церкви до тих чи інших проблем і активно входить в літургійне життя Церкви. Отже, духовні науки на природі, ще й поєднані з спортом та розвагами, є надзвичайно результативним способом євангелізації молоді.

Використання сучасних наукових та технічних досягнень у справах молодіжної євангелізації. Головною ціллю євангелізації є допомогти людині зустрітися з Христом, з'єднатися з ним у таємниці віри, а також виховувати до повноти християнської зрілості. Реалізовуючи цю ціль душпастирі, християнські лідери і всі, хто працює на ниві євангелізації, з успіхом можуть, а навіть повинні використовувати наукові і технічні досягнення у цій галузі, а саме; музику, слайди, відеокасети тощо.

Молодіжне служіння є частиною служіння Церкви, яка є покликана проголошувати Добру Новину, створювати християнську спільноту і служити людській родині. Праця з молоддю є часткою того служіння І вона значно покращується через ефективне планування, організацію, координацію і оцінення. Молодіжне служіння, яке добре існує на парафіяльному рівні, повинно розвинутися в діяльності на рівні деканату, Єпархії, Митрополії, Патріархату і Вселенської Церкви.

© Розробка та розміщення - TRC, 2001